Blogg

Vattentemperatur

“Vid vilken temperatur ska jag brygga mitt te?"- en av de vanligaste frågorna tedrickare funderar på. 

En del människor känner sig överväldigade över att bryggningstemperaturerna måste vara exakt på graden rätt och dessutom olika för varje te. Jag har till och med varit med om personer som undviker grönt- och vitt te på grund av att bryggningen känns komplicerad.

Jag tänkte försöka visa att frågan om bryggningstemperatur inte är så komplicerad och vanligtvis inte den viktigaste delen av bryggningen. 

Förhoppningsvis får du som läser det här mer klarhet i hur de olika tesorterna bör hanteras och efter att du läst denna texten kommer du inte behöva rådfråga någon annan - eftersom du själv kommer veta hur du vill ha ditt te.
 

SVART TE 

Svarta teer kan alltid bryggas med nykokt vatten som har en temperatur på 95-96°C och kokande vatten som tas från värmen & precis slutar koka, får denna temperatur. 

UNDANTAG

Delikata svarta kinesiska teer med högt innehåll av unga teblad, dessa ska bryggas vid en temperatur på 85°C. 

PU ERH

Pu Erh te går utmärkt att brygga i kokande vatten. 

UNDANTAG

Pu Erh te som inte är lagrat en längre tid kan bryggas på västerländskt vis i en stor kanna eller helt enkelt direkt i muggen, utan att skilja bladen från infusionen. Använder du denna bryggmetod så är det bättre att sänka temperaturen något till cirka 85-90°C. 

OOLONG

Bryggning sker vanligtvis i kokande vatten, särskilt för högkvalitativa oolongs. Skulle ni någon gång få tag i oolong av lägre kvalité - sänk temperaturen något för att få en god kopp te. 

Örtte

GULT TE

Det optimala intervallet för bryggning av gult te är 80-85°C, temperaturen får aldrig överstiga 85°C. Om du brygger detta te i en tekanna, använd inte locket, låt överskottsvärmen flöda ut, så kväver du inte teet. 

GRÖNT TE 

När det gäller grönt te så finns det flera olika saker att ta hänsyn till. Om jag skulle sammanfatta riktlinjer för vid vilken temperatur ett grönt te ska bryggas, så hade det varit “Brygg alltid ett grönt te vid en temperatur från 20°C till 95°C. Inte särskilt användbart, eller hur? Därför kommer jag förklara de absolut vanligaste nedan.

KINESISKT GRÖNT TE 

Ett kinesiskt grönt te bryggs mellan 75-85°C. Ju högre kvalité & ju tidigt teet skördas på våren, desto lägre bryggtemperatur. 

 Teet bör inte täckas över vid bryggning, utan låt överskottsvärme lämna kannan. 

UNDANTAG

Om det gröna teet kommer från en sen skörd, är bladen inte känsliga på samma sätt,, då kan du hälla kokande vatten över bladen utan hinder.


JAPANSKT GRÖNT TE 

 Ett Japanskt grönt te brygger man oftast vid 65-80°C. Te av högre kvalitet kan precis som kinesiskt grönt te bryggas vid en lägre temperatur. 

 Vid bryggning flera gånger på samma blad - öka temperaturen gradvis i efterföljande bryggningar. Det kan exempelvis se ut som nedan:

Bryggning 1: 70°C 

Bryggning 2: 80°C

Bryggning 3: 85°C

Vidare kan Sencha av mycket hög kvalitet, förberedas vid en mycket lägre temperatur,  Att brygga det vid, så låg temperatur som 50°C är inget ovanligt. 

VITT TE

Vanligtvis sker bryggning av vitt te vid 85-95°C. Vitt te är ett mycket tacksamt te att brygga, du behöver inte oroa dig för mycket om temperaturen. Jag vet att det finns tedrickare som brygger vitt te en lång stund vid 60°C, däremot är det inget som jag rekommenderar, utan håll dig till mitt tips ovan. 


SLUTSATS

Rätt bryggningstemperatur är viktig, men temperaturen är inte den viktigaste för att få en god kopp te. Bryggningstiden och mängden blad som används är mycket viktigare.

Mina råd om temperaturer vid bryggning av de olika teerna kommer inte passa alla tedrickare - däremot hoppas jag att du som läser detta har fått en bra grund att stå på för att du själv ska kunna avgöra hur just Du vill brygga ditt te. 

Författare av text: Hampus Örn 

Totalsumma:
    Till kassan